SYNERGON FUTÁR

synergon-futarA SYNERGON Csoport a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV Zrt. megbízásából 2010 és és 2014. közötti időszakban sikeresen valósította meg Budapest közösségi közlekedésének megújítását, a FUTÁR Projekt kivitelezését.

A Társaság fővállalkozóként több mint 50 alvállalkozó munkáját koordinálva, 200 munkatárs folyamatos rendelkezésre állásával, több mint 21 000 munkaóra befektetésével valósította meg az Európai Unió támogatását élvező, 7 milliárd Forint összköltségű beruházást.

A projekt keretében Budapest tömegközlekedése rendszer szinten újult meg. A létrejövő új beszédkommunikációs hálózat a jelenleg polgári célra elérhető egyik legmodernebb, szabványos digitális rádiótechnikát használja. A fejlesztés keretében átadásra került az új járműfelügyeleti központ. Ahonnan a járművek folyamatosan nyomon követhetőek és szükség esetén lehetőség nyílik a beavatkozásra, akár a jelzőlámpa befolyásolásra is.

A FUTÁR rendszer megteremti a kiszámítható és megbízható útvonal tervezés lehetőségét a tömegközlekedésben, ezáltal növelve a szolgáltató iránti bizalmat. A közlekedők számára lonline felületen és mobil applikáción keresztül is elérhetővé válik a valós idejű útvonal tervezés lehetősége, mely során tájékoztatást kaphatnak a forgalom intenzitásáról.

A SYNERGON közlekedés informatikai megoldásainak köszönhetően javul a tömegközlekedés versenyképessége, az utazó közönség szélesebb körű tájékoztatásban részesül a FUTÁR által nyújtott gyorsabb és pontosabb információk alapján. Ezzel egy időben a rendszert üzemeltető szolgáltató költségei csökkennek a tervezhető működés és a járművezetők és alvállalkozók jobb elszámoltathatósága révén.

A FUTÁR rendszer oly módon került kialakításra, hogy funkcionalitása a későbbiekben tovább fejleszthető legyen. A rendszer a későbbiekben olyan funkciókkal egészíthető ki, mint az elektronikus jegy kezelés (e-ticketing), járműdiagnosztika, utasszámláló rendszer, járműfedélzeti kamerás megfigyelő rendszer. Ezen túlmenően a rendszer alkalmas más szolgáltatók integrációjára.

2015. április 2-án a SYNERGON Informatika Nyrt. értékesítette a közlekedés informatikai üzletágát. A tranzakciót követően a Smart InfoCom Kft. (korábban SYNERGON InfoCom Kft.) továbbra is bővíteni kívánja részesedését a közlekedés-informatikai piacon és tevékenysége alapvetően ezt a piaci szegmenst célozta meg. A társaság alvállalkozóként a részt vesz a FUTÁR rendszer üzemeltetésében.