SYNERGON Smart Megoldások

synergon smart solutionA SYNERGON Csoport K+F kutatást és piacelemzést is magába foglaló előkészítő fázist követően – 2013. májusában indította el a SYNERGON Smart Building Intelligens épületüzemeltetési rendszer és SYNERGON Smart Grid okoshálózati rendszer kifejlesztését célzó munkaprogramját miskolci telephelyén. A projektek a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával valósulnak meg.

A SYNERGON által fejlesztett egyedi ügyféligények szerint konfigurálható, mérőeszköz és platform független Smart megoldások az energia fogyasztás tudatos mérésétől a tervezett épületüzemeltetésen keresztül a komplex városüzemeltetés területéig azt a célt szolgálják, hogy megteremtsék a megtermelt energia és a felhasznált energia közti egyensúlyt.

Ezért a SYNERGON Smart megoldások környezettudatosak és kiemelten költséghatékonyak. Céljuk az energia kereslet és kínálat összehangolása, a megtermelt energia mennyiségének felhasználói igényekhez igazítása, az energiapazarlás csökkentése, megszüntetése.

SYNERGON SMART METERING

Az első lépés a tudatos energia felhasználás útján az intelligens mérő eszközök használata a lehető legtöbb helyen. Ezáltal részletesebben megismerhetőek a fogyasztói szokások és adott területek energia igénye. A Smart Metering technológiának köszönhetően pontosan mérhetővé válik a villamos energia-, víz-, gázfogyasztás és a felhasznált hőmennyiség. A mérésen túl a folyamatos adatgyűjtésnek köszönhetően megfigyelhetővé és követhetővé válnak az energiafogyasztási trendek, a fogyasztási pontok távolról vezérelhetővé válnak és lehetőség nyílik a megújuló energiaforrások rendszerbe kötésére a kétirányú energia áramlás pontos mérése révén.

SYNERGON SMART BUILDING

A SYNERGON „Smart Building” – intelligens épületmenedzsment rendszer célja, hogy nagy energiafogyasztók számára egy újfajta megközelítésből olyan megoldást kínáljon, amely lehetővé teszi az általuk felhasznált energia precíz mérését, és amely biztosítja számukra beavatkozási és irányítási lehetőségeket a vállalat termelési és energia felhasználási folyamatai során. Az energia minden felhasználási ponton mérésre kerül, így vállalatirányítási szempontból jobban modellezhetővé válik a termelés folyamatok eredményessége, pontosabb költség előrejelzés és hatékonyabb energia beszerzés valósítható meg. A SYNERGON adattitkosítási fejlesztésének segítségével lehetővé válik a fogyasztási pontok közötti adatforgalom titkosítása, így megakadályozható az adatok manipulációja. A kiemelt biztonsági szolgáltatás védi a fogyasztó érdekeit, valamint az épületüzemeltető adatait is, így pontos számlázás és elszámolás jöhet létre.
A SYNERGON épületmenedzsment megoldásai jelentős előnyöket eredményeznek az adatbiztonság, hatékonyabb erőforrás tervezés, energiaköltség csökkenés, energiabiztonság és a pontos elszámolás területén ezért egyaránt ajánljuk iparterület üzemeltetőknek, gyártelepeknek, irodaházaknak, kórházaknak és középületeknek, bevásárlóközpontoknak és társasházaknak.

SYNERGON SMART GRID

A SYNERGON által fejlesztett eszköz és platform független irányítási szoftver által vezérelt okos hálózat információs és kommunikációs technológiák segítségével gyűjti azokat az információkat, melyeket rendszerezve kimutathatóvá és elemezhetővé válnak a fogyasztók és szolgáltatók szokásai. A szokások elemzéséből kirajzolódó trendek felhasználásával a rendszer automatikusan képes növelni a hálózat hatékonyságát, megbízhatóságát, gazdaságosságát és ezáltal a fenntarthatóságát is.

SYNERGON STREET LIGHT

Az épületek üzemeltetésén túl komoly energia és költség megtakarítás érhető el a közvilágítás szabályozásával. Ennek lehetőségét teremti meg a SYNERGON Street Light megoldása, mellyel szabályozhatóvá válik a közúti világítás fényereje emellett a már kiépített vezeték nélküli hálózat alkalmassá teszi az infrastruktúrát WiFi elérés szolgáltatására is. A Street Light megoldás elengedhetetlen lépés a Smart technológia kiteljesedése, a Smart City felé.

SYNERGON SMART CITY

A Smart City technológia alkalmazásával egy város sok egymással párhozamosan működő alrendszere összehozható egy platformra. Az alrendszerek közösen irányíthatóak és kezelhetőek, anélkül, hogy önálló működési funkcióikat elveszítenék, míg az üzemeltetési költségekben akár 30% megtakarítás is elérhető.